Weeral een schitterend recept van het kookboek ‘Zes seizoenen’ van Joshua McFadden.
Heel eenvoudig, bijzonder lekker. (Foto)
Ingrediënten
1 Savooikool
Olijfolie
1 ajuin, dun gesneden
Zout en peper
3 teentjes look – geplet
Rozemarijn – 1 tak
1 el rode of witte wijnazijn
⅔ ‘kop’ spelt (het oorspronkelijk recept gebruikt farro – ik vervang met volle spelt of tarwekorrels)
4 ‘kop’ bouillon
1 el citroensap
1 ‘kop’ parmezaan geraspt
Werkwijze
Haal de kern van de savooikool er uit en snij die fijn. Snij de rest van de koolbladeren fijn.
¼ ‘kop’ olijfolie verwarmen in een grote pot. Ajuin een koolkern, met wat zout en peper, hierin een 10-tal minuten stoven (regelmatig roeren) tot de ajuin zacht en aromatisch wordt maar niet bruin. Look toevoegen en nog 5 minuten stoven.
Koolbladeren en rozemarijn toevoegen. Pot afdekken, af en toe roeren, tot alles zacht en zoet wordt, tenminste 30 minuten. Wanneer de kool klaar is, azijn toevoegen en op smaak brengen met zout en peper.
Ondertussen, farro / spelt / …. 5-8 minuten bakken in olijfolie. (Ik laat die meestal ook nog wat weken in heet water of bouillon.)
Graan toevoegen aan de kool, samen met 4 ‘koppen’ bouillon. Laat rustig koken, tot graan gekookt is en ‘all the flavors are married’, 25-35 minuten.
Citroensap toevoegen. De soep zou heel dik moeten zijn, maar aarzel niet om wat water of bouillon nog toe te voegen. Proef en breng verder op smaak met zout, peter of citroensap. Dien op in diepe borden en werk af met parmezaan en eventueel nog wat olijfolie.