Dopbonen!

Oogsters kennen tuinbonen en dopbonen die je moet doppen, maar dopbonen?

Minder gekend dan in onze buurlanden maar o zo lekker!

In de winkel vind je allerlei droogbonen of bonen uit blik, maar voor een korte periode van het jaar kan je op De Witte Beek genieten van verse dopbonen.

Alle bonen die je gewoon aan de plant laat hangen worden steeds dikker en droger en kunnen altijd gedopt worden (zelfs de geliefde ‘prinsessenboontjes’) – zo bewaart men ook zaad om het opnieuw te kunnen zaaien…

Maar we zetten al jaren 2 variëteiten bonen, speciaal om vers (en droog) te kunnen doppen: ‘Stokkievietsboon’ of ‘Borlotti’ bonen en ‘Feuerbohnen’ / ‘Pronkbonen’ / ‘Scarlet Runner Beans’.  Waarom deze twee soorten? Ze geven grote, lekkere en prachtige bonen (en het ook wil ook wat, hè?)!

Als je bonen vers wil eten, zoek je de dikste peulen die al beginnen op te drogen – vergelen zoals in de rechter foto, of helder rode / witte peulen die niet meer rood / groen zijn in de linker foto.

 

 

 

 

 

 

 

Het leuke van verse dopbonen is dat ze snel klaar zijn – 15-20 minuten koken zou voldoende moeten zijn. Hoe ouder / rijper de bonen, hoe droger en hoe langer je ze moet koken.  Als ze helemaal droog zijn, laat je eerste een nacht in een pot water weken.

SUPER lekker! Gewoon als bijgerecht, of als basis voor een Chile sin (of con) carne…
Een paar recepten elders op de website….