Nog iets in de reeks van ‘hoe omgaan met te veel rapen?’ – deze keer met inspiratie van Birgit.
Twee versie van gepekelde rapen, alletwee eenvoudig en snel klaar.
Tip: een beetje rode biet erbij geef een mooie kleur aan je bokaal! 😉
Versie 1 (Zes Seizoenen, Joshua McFadden)
Basis pekelrecept voor groenten
- 125 ml rijstazijn
- 1 el wittewijnazijn
- 375 ml heet water
- 5 el suiker
- 1 el + 1 koffielepel zout
Alles mengen en roeren tot het zout en suiker opgelost zijn.
Gepekelde rapen
- Rapen
- Geplette lookteentjes
- Sinaasappelzest
- Peperbolletjes
Werkwijze:
Indien je met zoet, witte rapen werkt, 2-3 cm groen er aan laten, proper maken en vertikaal in 4 stukken snijden.
Indien je met andere rapen werkt, schillen en in spieën snijden.
De rapen in een bokaal doen, eventueel samen met de kruiden.
Bokaal vullen met pekelmengsel tot de groenten onderstaan en het bokaal vol is. Afdekken en in de frigo bewaren tot 2 maand. Beginnen proeven na enkele dagen.
Versie 2: David Lebovitz
- 750ml water
- 70g grof zout
- 1 laurierblad
- 250 ml witte azijn
- 1 kg rapen, geschild
- 1 kleine rode biet of een paar sneetjes van een grote, geschild
- 3 lookteentjes, fijn gesneden
- ⅓ van het water opwarmen in een pan met het zout en laurierblad. Roeren tot het zout opgelost is.
- Laten afkoelen, daarna de rest van het water en de azijn toevoegen.
- Snij de rapen en rode biet in ‘frietjes’. Doe de rapen, rode biet en look in een bokaal en giet de pekelmengsel met laurierblad erover.
- Afdekken en een week koel laten staan. Daarna in de frigo zetten.
Best te eten binnen 6 weken.