Ingrediënten
(voor 4 personen)
4 eetlepels olijfolie
700 g radicchio, schoongemaakt
Sap van ½ citroen, gezeefd
Zout en peper Lees verder “Radicchio al forno”
Community Shared Agriculture in Bierbeek
Ingrediënten
(voor 4 personen)
4 eetlepels olijfolie
700 g radicchio, schoongemaakt
Sap van ½ citroen, gezeefd
Zout en peper Lees verder “Radicchio al forno”
Ingrediënten
(voor 4 personen)
4 kropjes radicchio, in reepjes
5 eetlepels olijfolie
2 eetlepels wittewijnazijn
4 hardgekookte eierdooiers
Zout en witte peper Lees verder “Radicchio Mimosa”
Ingrediënten
(voor 4 personen)
25 g boter, plus iets extra’s voor de schaal
8 kropjes radicchio
2 eetlepels parmezaan, vers geraspt
40 g parmezaan, geschaafd
zout en peper Lees verder “Radicchio met parmezaan”
Radicchio!
Zo’n mooie, veelzijdige groenten, zo weinig gekend.
Familie van witloof en andijvie en zelfs de paardenbloem, radicchio heeft zijn oorsprong in het noordoosten van Italië. Deze prachtige groente is heel veelzijdig, bevat veel voedingsstoffen, bewaart goed en kan groeien van de herfst tot diep in de winter. En het is lekker!
Maar onbekend is onbemind, zeker?
Hier wat drempelverlagende tips om er mee aan de slag te gaan.
→ Denk aan witloof! Je kan radicchio zoals witloof klaarmaken, zowel rauw als gebakken
→ Laat je niet afschrikken door het bittere. Dit is heel relatief.
→ Hoe lichter de kleur, hoe zoeter de smaak. (De witte is de allerzoetste.)
→ De binnenste bladeren in de krop zijn zoeter dan de buitenste.
→ Indien het toch té bitter is, kan je de bladeren enkele minuten in ijswater leggen om de smaak te verzachten. Het grillen van radicchio maakt het ook minder bitter.
→ RAUW – perfect als sla te eten, zeker de zoeter variëteiten of delen.
– Combineren met noten, kaas (blauwe!), fruit, rucola, hard gekookte eieren, spekjes, olijfolie, balsamico…
→ Gebakken / gekarameliseerde / gegratineerd / geroosterd / gestoofd / gegrild (vergeet de balsamico niet)
→ Risotto!
En zo voort.
Succes!!
Foto- en inspiratiebronnen:
https://www.delicious.com.au/recipes/radicchio-pear-salad-blue-cheese-walnuts-recipe/1ik9313d
https://tastefoodblog.com/2021/01/27/balsamic-braised-radicchio/
https://www.tegut.com/rezept/radicchio-risotto-mit-parmesan.html
Ontzettend weinig gekend, nochtans moet dit ook een groente zijn die in Vlaanderen vroeger geteeld werd. Het komt voor in dit boek over de groenteteelt uit 1954. En ook in de naam van de voormalige burgermeester van Bierbeek! 😀
De beschrijvingen van deze ‘vergeten’ groente lopen ver uiteen:
“Dan zijn er nog al die groenten die met recht en reden zijn vergeten. Het is niet omdat iets eetbaar is, dat het ook nog lekker is.”
“Reuze grote plant en heerlijke groente”
“Rugged” (= stoer)
Hier is een heel mooi artikel over deze bijzondere groente, die familie is van artisjok en distel. Zeker de moeite om te lezen, ook voor wat kooktips!
Persoonlijk, zou ik die in de categorie van ‘uitdagende groenten’ zetten. Je kan die pas in de winter oogsten, je hebt er wat werk aan en die kan bitter smaken. Redenen genoeg voor veel mensen om die te laten staan als mooie sierplant.
(Wist je dat bittere voeding heel gezond is? Hier een interessant artikel over. Zoals artisjok en radicchio, bevat kardoen heel wat gezonde bitterstoffen.)
Maar heb je toch zin om hiermee aan de slag te gaan? Hier wat tips.
Op het veld
In de keuken
Hiermee is je kardoen klaar om verder te verwerken!
Succes!!!
Ik ben momenteel gebeten door het concept van ‘wintersla’. Zo veel creatieve en kleurrijke mogelijkheden voor sla in de winter! Dit is een recept waar mijn oog op gevallen is in een van mijn lievelingskookboeken: ‘Zes Seizoenen’ van Joshua McFadden.
Dit zou een heerlijke wintersla zijn, een beetje ‘citrusachtige Caesar-salad’, volgens McFadden. (Hier kan je hem de sla zelf zien maken.)
Lees verder “Spruitjes ‘Caesar Salad’”Dit recept komt uit een van mijn nieuwe lievelings kookboeken, ‘Zes Seizoenen’ van Joshua McFadden. (Hier kan je het recept in het Engels vinden.)
In zijn boek heeft hij een hele hoofdstuk over dopbonen. ‘Een ware openbaring… om verse dopbonen te ontdekken…. Get ‘em while you can!’
Hier volgt zijn basisrecept om verse dopbonen klaar te maken. Lees verder “Verse dopbonen – basisrecept”
En dit lekker recept van Maarten binnen gekregen:
(Tip van Jen: je kan wat blad van de rapen ook mee stoven…)
Nog iets in de reeks van ‘hoe omgaan met te veel rapen?’ – deze keer met inspiratie van Birgit.
Twee versie van gepekelde rapen, alletwee eenvoudig en snel klaar.
Tip: een beetje rode biet erbij geef een mooie kleur aan je bokaal! 😉
Het groen van de rapen is ook lekker en veelzijdig!
Pesto, quiche, mee in radijzenbladsoep… of gewoon even stoven met en (pijp-)ajuintje.
Dit lekker recept recent herontdekt omdat we veel rapen hebben. Lekker!