Pastinaakbeleg met zongedroogde tomaten

Hier een leuk recept via Beate.

Ingrediënten
200g pastinaak
50g cashewnoten
5 gemarineerde gedroogde tomaten
2 koffielepels gistvlokken
Peper en zout

Instructies
Schil de pastinaak, snijd hem in blokjes en kook hem in gezouten water gedurende 10 minuten gaar.
Maal intussen de cashewnoten met de zongedroogde tomaten en de gistvlokken.
Giet de pastinaak af en mix hem samen met de overige ingrediënten. Breng op smaak met peper en zout.

Amandel, basilicum en tomatenpesto

Dit lekker recept ontdekt bij The Guardian. Is ook leuk omdat het wat lichter is dan de klassieke pesto doordat er minder olie en geen kaas in zit. In het oorspronkelijk recept (zie bron) doen ze dit op pasta met gegrilde courgette.

Ingrediënten:

Basilicum (+/- 70g)
100g geblancheerde (= witte) amandelen*
1–3 lookteentjes
Zout
150ml olijfolie
300g ripe tomaten, gepeld (heb ik niet gedaan)

Amandelen, look, zout en olijfolie eerst mixen tot fijn, dan basilicum en tomaten toevoegen. Proeven en eventueel nog wat zout toevoegen.

*Amandelen kan je zelf ‘pellen’ door ze heel kort in koken water te blancheren – daarna komt de pel gemakkelijk los.

Bron 

Thaise basilicum pesto

Deze zeer originele pesto via Beate ontdekt! Niet veel mensen oogsten deze lekkere basilicum, dus hier wat inspiratie.

Ingrediënten

  • 80g Thaise basilicum blaadjes
  • 4 teentjes look
  • 30g geroosterde pindanoten
  • 3 eetlepels sesamolie
  • 1 ½ eetlepel rijstazijn
  • ½ theelepel chilivlokken
  • 1 eetlepel agave nectar/siroop
  • 1 theelepel sojasaus
  • 1 eetlepel limoensap
  • Zout

Bereiding

  • Haal de blaadjes van de basilicum van het steeltje en was ze
  • Pel de look
  • Als je geen geroosterde pindanoten vindt, kan je gewone kopen. Rooster ze in een droge pan tot ze beginnen te kleuren
  • Doe alle ingrediënten in een blender en mix. Voeg extra zout toe naar eigen smaak (de sojasaus zorgt al voor een zoute smaak)
  • Gebruik de pesto voor noedels, geroosterde groentjes, gebakken tofu, …
  • Je kan hem in een afgesloten potje in de frigo bewaren voor 1 tot 2 weken (tip: giet een beetje extra olie op de pesto, dan blijft hij beter vers)hai