Lelijke wortelsoep

Onze winterwortelen zijn bijna op en ze zien er niet uit, maar je kan er nog super lekker soep van maken!

IMG_2816

Hier de ingrediënten, de rest wijst zichzelf uit!

1 kilo wortelen
Uien
Look
Gember
Citroengras
Kerriepoeder
Chilipoeder
Cocosmelk
Bouillon

(Topping is een lekkere mengsel van geroosterde zaden, noten en zout.)

Super snel klaar – ik heb gewoon de lelijkste plekken uit de wortelen gesneden en zelfs niet geschild!

😉

Spinaziesoep

In het Engels is er een uitdrukking, “When life gives you lemons, make lemonade!”. Wel, we zitten nu met VEEL spinazie die helemaal aan het doorschieten is. :-(((

(Ja, ja, spinazie in het voorjaar is echt niet evident – als het te warm en droog is, schiet die gewoon door. Daarom ben ik zo’n fan van die Doorlevende spinazie…)

Soit. Dus dringend tijd om iets lekkers te maken van al dat schietend groen! 😉  Clair heeft weer voor wat inspiratie gezorgd:P1090078[4]

Ingrediënten

  • verse pijpajuin
  • (veel) verse spinazie
  • een beetje havervlokken
  • 1 aardappel
  • 1 wortel
  • zout peper en vooral …
  • sodium bicarbonaat (1 koffie lepel) om de groene kleur te houden *!

5 minuten (stoom)koken, mixen, een beetje room om te serveren … en klaar ! Smakelijk !

* geldig voor alle groene bereidingen (courgette, prei, paksoi, spinazie, erwten, bonen…) en sneller gekookt !

Salade van boerenkool


Derde in de reeks van lekkere salades van boerenkool! Ik blijf ze op de website zetten omdat een salade van ‘rauwe’ boerenkool zo’n verassend idee is. Je zou verwachten dat het heel taai zou zijn, en toch niet!

Dit recept heb ik gevonden in een goed viskookboek, Fish. Door het marineren van de boerenkool in citroensap en zout, wordt het veel malser.

100-125 g boerenkool – bladstelen verwijderd, fijn gehakt
sap van 1 citroen
beetje zout
3 el olijfolie
grof zout

Meng de boerenkool met de citroensap en zout. Laat tenminste 30 minuten in de koelkast marineren. Als je klaar bent om te eten, voeg de olijfolie en grof zout toen.

Verassend lekker! Probeer het maar!

The nursery

De lente loopt traag dit jaar op het veld – kouden nachten maken dat alles niet heel snel groeit. Maar thuis zijn we al een maand bezig met de warme opkweek van de ’tropische’ gewassen zoals aubergine, paprika / peper en tomaat. Deze week hebben we de zaailingen ‘verspeend’ of verplant zodat ze nu iets meer ruimte hebben om te groeien. Het was een gure dag als we bezig waren, maar in de kleine serre thuis merk je er niets van – lekker warm en heerlijk om met die jonge planten bezig te zijn. In het Engels zouden we deze plaats ’the nursery’ noemen. Ik gebruik graag deze naam omdat het veel meer betekent dan gewoon ‘kweekkamer’. ‘Nursing’ is niet alleen maar ‘verplegen’ maar ook ‘verzorgen’ en nog verder zelfs ‘zogen / borstvoeding geven’. Toch een ander gevoel dan ‘kweekkamer’ of ‘kinderkamer’.

Soit. Je ziet wat ik bedoel. Iets knus, gezellig, beschermd, … heerlijk!Nursery 1 compact

 

Soep ‘groen’

De winterpostelein is in uitverkoop, dus moest ik terug aan Claire haar recept denken:

Soep ‘groen’

1 ajuin / sjalot
1 ‘pakje’ kervel
1 ‘pakje’ postelein
3-4 prei
2 soeplepels havervlokken (‘onctueux’ smeuig ?)
1 koffielepel baksoda (bicarbonaat)

Ajuin in een beetje olijfolie bakken, alle andere groenten in stukken snijden en toevoegen
1 L water toevoegen (niet te veel, altijd best bijgieten achteraf)
Havervlokken en baksoda toevoegen
Snuifje zout / of bouillon blokje
Roeren en laten koken 4 à 5 min
Goed mixen
Serveren met een beetje room
Last but not least: kleur blijft super mooie groen dankzij de bicarbonaat : dit geldt ook voor alle groene groenten (princessenbonen, broccoli, prei, courgette, …enz). Een nadeel is wat schuimvorming.  In het algemeen, is dit minder als je de groenten wast als je ze minder lang kookt.

Pizza van boerenkool

Dit recept heb ik van Gerd binnengekregen – ziet er lekker uit!

Vanavond een heerlijke pizza met jouw superlekkere boerenkool gemaakt:

Boerenkool zeer fijn snijden, ui (of sjalot) en look fijn snijden, kruiden met peper en zout. Alles stoven in wat olijfolie.

Boerenkool, ui en look verdelen over een pizzadeeg.

Tomatenpuree met mate erover verdelen (mag niet te nat zijn).

Reepjes ham erover (of iets anders).

Plakjes mozzarella erover.

Peper, zout, oregano en olijfolie er over sprenkelen en in de oven doen.

Zeer lekker en snel klaar!

Carpaccio van rode biet

Dit recept heb ik van Claire binnengekregen – een enthousiaste nieuwe deelnemer en blijkbaar geïnspireerde kok! Dit zou haar favoriete manier zijn om rode biet te eten.

Werkwijze

Gewoon de rauwe bieten met een borstel wrijven onder het water om ze schoon te maken. Hoeft niet te schillen. Met de fijnste (1/2 mm) dikte van een ‘mandoline’ de biet snijden: de schijfjes moeten echt soepel zijn (schone ronde schijven).

Maak een zachte vinaigrette (balsamico azijn, olijfolie, snuifje suiker, of honing, peterselie, peper, zout …) en doe dit op de bietenschijven. Roeren en laten rusten ongeveer 1/2 u (mag veel meer): de bieten verliezen een beetje sap en worden malser.

Je kan de bietjes als carpaccio eten met een krokante grissini, parmesan en humus of pastinaakpurée in het midden van de bord. Mag ook met droog gebakken sesam, pijnboompitten,…

Dipsaus van geroosterde paprika

Ik heb een nieuw kookboek waar ik heel blij mee ben.  Deborah Madison is een grote naam in vegetarisch koken in de V.S.  (En ik heb geen foto gemaakt van het gerecht, dus laat ik het boek zien. 😉

Het eerste recept dat ik hieruit klaar heb gemaakt was al een schot in de roos. We hebben voor het moment zo veel paprika’s op het veld – tijd om op zoek te gaan naar lekkere paprikarecepten!

‘Smoky Roasted Pepper Salad with Tomatoes and Lemon’ is het geworden. Al uitgeprobeerd en goedgekeurd op de boerenmarkt vorige week!

Ingrediënten

  • 4 zoete paprika’s met dikke wanden (zeg je dat zó in het Nederlands?)
  • 1 pikante peper
  • 3 el olijfolie
  • 1 kg rijpe tomaten, gepeld, (zonder pitjes), in blokjes gesneden
  • 1 tl zoete of gerookte paprikapoeder (heerlijk met die gerookte paprikapoeder als je die kan vinden)
  • 1/4 tl komijnzaad, droog geroosterd en gemalen
  • 2 el platte peterselie
  • zeezout
  • 1-2 tl citroenzeste
  • vers gemalen peper
  • 1 citroen, in vier gesneden, om af te werken

Werkwijze

Paprika’s en peper in de oven roosteren tot ze zacht worden en de vellen donkerder worden. Leg ze daarna in een kom met een bord op en laat ze een tijdje ‘zweten’. Daarna kan je zonder moeite de vellen eraf trekken (op voorwaarde dat het dikwandige paprika’s waren – anders blijft er nu niets over). Ze nu in stukken snijden.

Olijfolie opwarmen en de stukken tomaat hierin bakken tot het geheel wat ingedikt is (15 minuten) – regelmatig roeren. Paprika’s en peper toevoegen, samen met paprikapoeder, komijn, peterselie en een beetje zout. Pan van het vuur halen en de citroenzeste toevoegen. Zout en peper naar smaak.

Opdienen op kamertemperatuur of koud. Afwerken met extra peterselie en verse citroen.

Pompoenen bewaren en eten

Ik merk dat ik elk jaar opnieuw deze informatie moet geven bij het verdelen van de pompoenen. Misschien interessant om het gewoon standaard op de site te zetten!

Het narijpen van pompoenen

In tegenstelling tot wat je leert als je gewoon in de winkel gaat kopen om die avond in de soep te draaien, moeten de meeste pompoenen nog NARIJPEN na het oogsten. Hiermee worden ze nog zoeter en lekkerder. Dit verschilt per ras:

Rood Hokkaido – je mag ze nu eten, bewaart een paar maand

Groen Hokkaido – 1 maand laten narijpen, bewaart goed

Butternut – 1 maand laten narijpen, bewaart goed

Futsu Black – 1 maand laten narijpen, bewaart goed

Delicata – 2 weken laten narijpen – heel zoet (de lievelingspompoen van veel Amerikanen – gewoon in 2 snijden en in de oven bakken)

Oregon Sweet Meat – 2 maand laten narijpen – bewaart goed (6 maand).  Dit zaad heb ik van Carol Deppe: http://www.caroldeppe.com/. In twee snijden, in de oven bakken, dan zó eten, soep maken, pie maken, invriezen. Haar favoriete pompoen.

Hoe bewaren?

Je brengt je pompoenen eerst een week binnen – lekker warm en droog – om ze volledig te laten opdrogen. Daarna vorstvrij leggen. Regelmatig controleren. Pompoenen zonder steel eerst opeten.

Hoe klaarmaken?

Ik merk dat de doorsnee Belg dikwijls alleen maar aan ‘pompoensoep’ denkt bij pompoenen.  Zonde is dit! Je mag gerust deze fantastische groente zeer veelzijdig inzetten. Hier wat inspiratie: http://www.dewittebeek.be/category/pompoen/ Pompoenen zijn het lekkerste uit de oven. Gewoon in twee snijden, op een bakplaat leggen en bakken tot je er met een vork in kan prikken. Heb je er te veel? Gebakken pompoen of ‘pompoenpuree’ vriest perfect in om er eventueel later nog soep of ‘pumpkin pie’ of ‘pompoenbrood’ van te maken.

Gazpacho!

Wow! Super lekker en super snel en alles nu op het veld te vinden! Bedankt, Louise, voor het lekker recept.

Ingrediënten

+/- 650 g tomaten
Halve komkommer
1 rode paprika
1 pepertje
1 rode ui
1 teentje look
1 soeplepel dubbele tomatenconcentraat
35 g olijfolie
30 g witte wijn of xeres azijn
Peper, zout, tabasco naar smaak

Alles blenden.

That’s it!

Wortelcake

Zeer geliefd in de V.S., maar hier nog steeds (te) weinig gekend. Nochtans super lekker.

Ingredienten
Cake:
250 gr zelfrijzende bloem
250 gr suiker
1 pakje vanilesuiker
1 theelepel bakpoeder
1 theelepel bicarbonaat
1 theelepel zout
1 theelepel kaneel
400 gr fijngeraspte wortelen
4 eieren
1,5 dl zonnebloemolie

Topping:
50 gr zachte ongezouten boter (kamertemperatuur)
100 gr poedersuiker
1 doos Philadelphia-kaas natuur
1 pakje vanillesuiker Lees verder “Wortelcake”