Geroosterde wortelsoep met bieslook

Een vriendin heeft mij dit recept doorgestuurd. Ik ben een grote fan van geroosterde groenten, dus dit kan niet slecht zijn! (Snel vertaald uit het Engels, waar ze soms andere maten gebruiken zoals ‘cups’ (= 235 ml…)

4 ‘koppen’ wortelen in grove stukken
3 teentjes look (in het vel)
1/4 ‘kop’ uien
1 el olijfolie
1/4 tl verse tijm
zout en peper
2-4 ‘koppen’ groenten- of kippenbouillon
1/2 tl suiker (volgens mij niet nodig als je met goede wortelen werkt! 😉
1 tl  witte azijn
Verse bieslook

Oven voorverwarmen tot 220°.

Bakplaat bedekken met bakpapier. Wortelen, uien, lookteentjes, olijfolie, zout, peper en tijm mengen en op bakplaat leggen. 15 minuten in de oven bakken, dan even roeren en nog eens 10 minuten bakken.

Plaat uit de oven halen. Look uit hun velletjes halen. Alles in een pan doen, 3 ‘koppen’ bouillon toevoegen, 15-20 minuten rustig koken tot wortelen zacht zijn.

Vuur afzetten, 10 minuten laten staan, mixen met azijn. Indien te dik, nog wat bouillon toevoegen. Evt. bijkruiden.

Afwerken met bieslook.

Bron: http://www.dailyunadventuresincooking.com/recipe/roasted-carrot-soup-with-chives/

Spitskool wok

Weeral inspiratie van Louise:Spitskool wok

“Omdat de spitskolen op moeten heb ik hier nog een eenvoudig receptje die misschien wat mensen kan inspireren. Ik gebruik hier maar een halve spitskool, de andere helft kan je bv gebruiken voor rauw (de kleine blaadjes) of op te vullen met vanalles (grote bladen). Ik had kalfslapjes liggen in mijn koelkast dus heb ik het hiermee gedaan maar je kan het vervangen door iets anders (kip, scampi’s) of gewoon veggie laten (kaas past hier niet echt). De tuinboontjes had ik nog van dit weekend, die heb ik wel 2x gedopt, ik vind die dan op hun lekkerst. Voor de mensen die geen mirin of rijstazijn hebben kan je gewoon zoetzure saus gebruiken maar niet te veel anders komen de groentjes niet tot hun recht. Zout moet niet want sojasaus is al zoutig.”

Ingrediënten:

·       4-tal wortelen, in “tagliatelle” geraspt met dunschiller
·       Halve spitskool, in reepjes
·       Tuinboontjes (2x gedopt)
·       Chinese rijstnoedels (1 min laten voorgaren in kokend water, daarna laten uitlekken)
·       Pindanoten (klein handje)
·       Teentje look
·       1 Citroengras
·       Gember stukje van 5 cm in kleine stukjes gesneden
·       Soja saus
·       Mirin
·       Rijstazijn
·       Handvol basilicum
·       Mag maar hoeft niet: kleine stukjes lees, kip, scampi’s, tofu, …

Look, gember en citroengras aanstoven in wok met arachideolie
Spitskool en wortels toevoegen, constant mengen hoog vuur
Vlees/kip/scampi’s/… toevoegen
Wanneer alles bijna gaar zijn de andere ingrediënten toevoegen

Alles moet nog “al dente” zijn

Smakelijk!

Oost-indische kersboter

Ik ben dit recept eerst tegengekomen op een foto en moest raden wat de ingrediënten waren. Dit had ik nooit kunnen raden! Uitproberen!

Ingrediënten

  • 1/3 kop Oost-indische kers, verschillende kleuren, gehakt
  • 115 gr boter, kamer temperatuur
  • 1/2 teen verse look – fijn gehakt
  • 1 kl ui stengel (het dikke boven de ronding en het groene), fijn gehakt
  • 1 kl bladpeterselie
  • 1/2 kl verse tijm, gehakt

Werkwijze

Roer alles samen en laat tenminste een uur (of beter een nacht) rusten. Serveren op warme brood of groenten.

Bron: www.kgi.org

 

Rabarbertaart

Ah, ook iets lekkers met rabarber!

Dit recept binnen gekregen van Louise. Ik had toevallig ook vorige maand een Franse recept voor rabarbertaart gezien die zeer vergelijkbaar was. Ik heb een kleine toevoeging uit dit tweede recept hierbij gezet (speculoos).

Ingrediënten:
500 g rabarber in stukjes van ongeveer 2 cm
3-4 eieren
50g boter
250g suiker
50 g bloem
Snuifje kaneel
Kant en klaar bladerdeeg
Speculoos

Werkwijze:
Bladerdeeg uitrollen in taartvorm en gaatjes in prikken met vork
Speculoos verkruimelen en hierop leggen.
Rabarber in leggen
Suiker + bloem + kaneel mengen en over de rabarber strooien
Eieren loskloppen, gesmolten boter toevoegen en over de rabarber gieten
Ongeveer 30-40 min in de oven op 180°C
Laten afkoelen op een rooster en klaar!!

 

 

 

Rarbarber crumble 1

Dringend tijd om nog wat rabarber recepten te delen!

Hier een eerste versie van een crumble, rechtstreeks van Rowan uit Engeland, ’the land of crumble’. 😉  (met een paar ‘vertalingen’ er bij, waar je ook merkt dat keukenmaten in andere landen echt anders zijn: waar in Engeland of de V.S. ’tablespoons’ staan, gebruiken we hier ml of g… het is soms wat zoeken! )

Lees verder “Rarbarber crumble 1”

Gemarineerde daikon

We hebben veel daikon in het aanbod. Blijkbaar is dit een van de minder gekende groenten in Vlaanderen omdat er niet zo veel van geoogst wordt. Verrassend omdat dit een heel lekkere groenten is – radijs, maar heel zacht van smaak en lekker krokant. Daikon is heel populaire in Japan en Korea.

Daikon zou ook heel gezond zijn: helpt bij het verteren van vetten en koolhydraten, goed voor de nieren, helpen bij een verstopte neus, bevat veel vitamine C…  Waar wacht je nog op? 😉

Het is heel lekker gewoon rauw, geraspt of in stukken. Eventueel met een beetje zout of sojasaus er op.

Of je kan dit recept proberen. Ik heb dit ontdekt als ik ‘drempelverlagende recepten’ zocht voor daikon. Het is heel eenvoudig en heel lekker. Lees verder “Gemarineerde daikon”

Salade met geroosterde rode biet

En hier nog een salade met rode biet, deze keer door Tie opgestuurd

Ingregiënten
– rode bieten
– olijfolie
– laurier, tijm
– balsamicocrème
– citroensap
– rucola
– serranoham
– schilfers parmesan

Werkwijze
– Oven voorverwarmen op 200 graden
– Geschilde en in stukken gesneden bieten in een ovenschotel schikken en besprenkelen met olijfolie, voeg kruiden toe
– 35 ‘ roosteren of tot je met een aardappelmesje er als boter kunt doorsteken
– Mengen met balsamicocrème en citroensap, afkruiden met wat peper en eventueel fleur du sel
– Als alles afgekoeld is: rucola en nog wat olijfolie toevoegen, serrano in reepjes eronder verdelen en kaasschilfers erover raspen.

Als extra kunnen er nog geroosterde pijnboompitten bij, of geitekaas ipv parmesan, of of….

Heerlijk!

Sla van geroosterde biet en ‘Ruby Streaks’

Ik heb gisteren deze heerlijke sla klaargemaakt: onverwachts, mooi en vooral super lekker.

Ingrediënten
10 kleine bieten
Zout en peper
60 ml balsamico
1,5 tl honing (of agave)
1,5 tl Dijon mosterd
150 ml olijfolie
Een goed zakje ‘Ruby Streaks’ mosterdblad (blad + steel)
12 basilicumblaadjes in stukken
Zest van 1/2 citroen
170 g fetakaas

Werkwijze
Doe de de bietjes in een pakketje van zilverfolie, samen met een beetje zout en een beetje water. Folie goed afsluiten en bieten +/- 1 uur in de oven bakken @ 180°. Je moet er gemakkelijk in kunnen prikken. Als ze klaar zijn, schuif de vellen eraf met je vingers en snij ze in een paar stukjes (niet te klein).

Maak een vinagrette van de olie, balsamico, mosterd en honing. Meng alles in een grote kom (Ruby Streaks, bieten, citroenzest, basilicum en vinagrette), zout en peper naar smaak, en doe de gebrokkelde fetakaas er bovenop.

Heerlijk als de bieten nog een beetje warm zijn!

Bron: http://www.countryliving.com/recipefinder/roasted-beet-mizuna-salad-recipe-clx0311

Suikermaïs

Wij zijn gek op suikermaïs. Het zal mijn Amerikaanse ‘roots’ zijn, zeker. Maar o zo lekker. En toch zeer weinig bekend hier in Vlaanderen.

Wat doe je ermee?

Water koken, mais erin doen, terug aan de kook brengen en that’s it!  Eventueel met een beetje zout eten.

Of er een heerlijke soep mee maken op zijn Thais / Mexicaans: http://www.dewittebeek.be/roasted-corn-chowder/

Of een heerlijke ‘salsa’ mee maken: http://www.dewittebeek.be/geroosterde-suikermais-en-tomatensalsa/

Smakelijk!!!