Roasted corn chowder

“Roasted Corn Chowder Recipe with Lime and Cilantro”

De naam van deze soep kon ik onmogelijk vertalen. ‘Chowder’ is een typische Amerikaanse soep, meestal met melk of room, en het meest bekend met ‘clams’ of venusschelpen. Dit heb ik een paar jaar geleden ontdekt en is ondertussen een van onze ‘favorietste’ recepten als het suikermais-tijd is! Heerlijke Thaise / Mexicaanse kruiden… Wie durft het proberen??? Echt een aanrader!!! 😉

Lees verder “Roasted corn chowder”

Ratatouille van courgette 1

Dit recept van Cindy binnengekregen:

Ingrediënten
– kokosolieCourgette ratatouille Cindy
– 2 ajuinen
– 3 kleine courgettes
– 1 zoete lange paprika
– 3 teentjes look
– een hele hoop tomaten (vanalles wat – in totaal zo’n 6 à 7)
– tijm en oregano (gedroogd)

Werkwijze
Eerst ajuin, look, tijm en oregano aanbakken in de kokosolie.  Daarna paprika en courgette toevoegen en laten garen voor een 5-tal minuutjes.  Tomaten toevoegen en laten sudderen, zo’n 15 minuten.   Op ’t einde de tomatensaus wat gebonden (om ze wat smeuïger te maken) met 2 kleine koffielepels arrowroot.

Opgediend met spelt couscous (vandaag ontdekt in Bioplanet ;-).

Tip : de lange tomaten koken zoals verwacht tot saus, de coeur de boeuf houdt nog lekkere stukjes tomaat in de ratatouille, zodat je nog wat “beet” hebt van de tomaat in de ratatouille.

Zoete cake met rode bieten

Een paar week terug was Kim op het veld, op zoek naar rode biet. Ze ging een cake er mee maken! Leuk idee.  Kim vertelt: “het resultaat is superlekker, unaniem goedgekeurd en waardig bevonden om op je website te staan.”  Bij deze. 

Ingrediënten
10 g boter
225 g zelfrijzende bloem of bloem met bakpoeder
1/2 theelepel bicarbonaat
1 extra theelepel bakpoeder
1/2 theelepel kaneel
180 ml zonnebloemolie
200 g suiker
3 eieren, gesplitst
200 g rode biet, voorgekookt
het sap van 1/2 citroen
75 g amandelpoeder

Voor het glazuur : 175 g poedersuiker – sap van 1/2 citroen

Bereiding
Warm de oven voor op 180°C. Vet de wanden van een rechthoekige cakevorm in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.
Meng de bloem met het bicarbonaat, het bakpoeder en de kaneel.
Klop de olie met de suiker tot een homogene massa.
Voeg één voor één de eierdooiers toe.
Rasp de bieten en voeg ze toe.
Voeg dan het citroensap en het amandelpoeder toe. Schep het bloemmengsel door het deeg.
Klop het eiwit stijf en schep voorzichtig door het deeg.
Giet het beslag in een cakevorm en zet 50 mintuen in een voorverwarmde oven van 175 °C.
Prik met een stokje in de cake om te zien of hij gaar is.
Laat de cake op een rooster afkoelen.
Meng het poedersuiker met het citroensap en bestrijk de cake met dit glazuur.
Laat het opstijven.

Bron: Magazine van Carrefour

Tuinbonen met komijn

Afgelopen zondag hadden we een werkdag die we afgerond hebben met een BBQ. Martine bracht een prachtige schaal mee vol tuinbonen. Heel eenvoudig klaargemaakt, overheerlijk!

Tuinbonen 4 minuten stomen.

Afwerken met zout en komijn als ze nog warm zijn.

That’s it!

(Tip – komijn is altijd lekkerder als je ze zelf maalt. Komijn zaadjes even droog roosteren in een pan tot de aroma begint vrij te komen, daarna fijn malen in een vijzel, eventueel samen met wat grof zout. Zie bijvoorbeeld: http://www.dille-kamille.nl/nl/content/798/granieten-vijzel).

Gegrilde tuinbonen

Ik heb iets lekkers ontdekt!

De volgende keer dat je een BBQ doet kan je er tuinbonen op leggen!

Ingrediënten

Tuinbonen (niet doppen!)
Olijfolie
Zout en peper

Doe alles in een grote kom en roer om de bonen van een laag olie te voorzien.

Leg de dikke peulen rechtstreeks op de gril van de BBQ. 4-5 minuten per kant, tot ze zwart beginnen worden.

Een beetje laten afkoelen en met je vingers open peuteren. Het zout en peper zal een beetje aan je vingers plakken en zo op de bonen terechtkomen. En als de peulen niet te groot zijn, kan je ze helemaal opeten, peul en al!

Super lekker!

Rabarbersorbet

En als we toch bezig zijn met sorbets… juist nog op de valreep terwijl we de rabarber nog mogen oogsten…

Nog een ontdekking bij Sarah Raven, weer uit ‘Vers uit de tuin’…

Ingrediënten

600 g rabarber
sap van 1 sinaasappel
1 tl vanille-essence
sap van 1-2 citroenen

Voor de suikersiroop:
450 g suiker Lees verder “Rabarbersorbet”

Citroensorbet met zwartebessenblad

Gisteren hebben we de zwartebessenstruiken gesnoeid en zaten ineens met veel takken met jong blad. Aha! Dat deed me ineens terug denken aan een overheerlijk recept dat ik ooit gevonden had in mijn favoriete kookboek, ‘Vers uit de tuin’, van Sarah Raven:

Citroensorbet met zwartebessenblad 

Ingrediënten

3 handenvol fris jong blad van een zwartebessenstruik (jonge blaadjes hebben meer smaak)
Geraspte schil van 3 citroenen (bio! ) en sap van 2 citroenen
175 g suiker
1 eiwit, schuimig geroerd met een vork

Werkwijze

Kneus de bladeren met een deegroller zodat het aroma vrijkomt.

Verwarm 575 ml water met de geraspte citroenschil en de suiker op laag vuur en roer het geheel tot de suiker is opgelost.

Breng dit mengsel aan de kook en voeg de bladeren toe. Neem de pan van het vuur en laat het mengsel afkoelen. Voeg het citroensap toe. Laat het mengsel enkele uren rusten tot de smaak krachtig genoeg is.

Zeef het mengsel, doe het over in een ijsmachine en draai het 10 minuten. Meng er het eiwit zorgvuldig door en draai het nog 10 minuten, of tot het ijs klaar is.

Heb je geen ijsmachine, schenk het mengsel in een afsluitbare diepvriesdoos. Zet het circa 1 1/2 uur in de diepvries. Neem heb eruit en klop het mengsel glad met een staafmixer. Zet het terug in de diepvries. Herhaal deze behandeling nog twee keer, steeds met  1 1/2 uur tussentijd. Voeg het eiwit toe vlak voordat je het mengsel overdoet in de diepvriesdoos.

Neem het sorbetijs een halfuur voor je het wilt serveren uit de diepvries en zet het in de koelkast.

Rabarber rozemarijn spritzer

Dit recept heb ik een paar jaar geleden gevonden en is onmiddellijk een favoriet geworden. Super lekker en prachtig mooi!

1 kg. rabarber in stukken van een paar centimeter gesneden (niet schillen!)
1 l. water
700 g suiker (of vervanger zoals agave)
6 soeplepels rozemarijn, gehakt
250 ml citroensap
Spuitwater of schuimwijn

Doe de rabarber, water, suiker en rozemarijn in een pan en breng deze aan de kook. Een kwartier laten koken op een zacht vuurtje. De rabarber zal uiteenvallen.

Mengsel van het vuur halen en door een fijne zeef gieten. Citroensap toevoegen. Indien te zoet, meer citroensap toevoegen. Koel zetten.

Om op te dienen, doe een kwart tot een half glas vol met de rabarbersiroop en verder vullen met spuitwater of schuimwijn.

Maakt +/- 1,4 liters siroop en 3 – 4 liters ‘spritzer’.

Bron: http://www.simplyrecipes.com/recipes/rosemary_lemon_rhubarb_spritzer/

Spaghetti met radijzen

Heb je dit ook in De Standaard gezien?

Een vrolijke spaghetti met veel beet en frisse kleuren, die de radijs van een nederige knabbel tot een kroonjuweel promoveert. Niet te zuinig zijn met olijfolie en kaas, anders heb je geen samenhang.

Ingrediënten (voor vier personen):

1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, geperst
1 gedroogd pepertje op een snuif cayennepeper
1 bos radijzen
Enkele takjes bladpeterselie
Enkele eetlepels hazelnoten, grof gehakt
Parmezaanse kaas, olijfolie, citroen, peper, zout

Bereiding:

1. Snijd de blaadjes van de radijzen los. Was de blaadjes en de knolletjes.Snijd de knolletjes in kleine stukjes.

2. Zet water op voor de spaghetti en kook die gaar met veel zout. Intussen kun je de rest afwerken.

3. Stoof de ui glazig in een grote pan, samen met de hazelnoten en het pepertje of de cayennepeper. Voeg de knoflook toe en roerbak hem op een zacht vuurtje mee, tot de rauwe geur verdwijnt. Roer er alles van de radijzen onder. Draai het vuur uit.

4. Schep de spaghetti bij de radijzen, er mag wat koovocht meegaan. Voeg een zeer royale scheut olijfolie toe, veel zwarte peper en veel geraspte parmezaan. Pep indien nodig de smaak nog op met zout en citroensap.

Bron: http://www.standaard.be/cnt/DMF20130528_010

Radijzenbladsoep

Nog een goede tip binnengekregen van mij schoonmoeder voor een soep van radijzenblad.  Ik laat haar het uitleggen:

“Wat de radijsjes betreft, het is lang geleden dat ik nog soep heb gemaakt van radijzenblad want ik vind dat je minstens 2 botjes radijzen moet hebben om een lekker soepje te maken. Heel eenvoudig, het groen, een ui, een aardappel tijm en laurier samen laten koken en doorsteken, op smaak brengen met kippenbouillon, om te sieren enkele radijsjes in wat boter laten stoven. Room er bij is natuurlijk altijd lekker maar dat oeft niet.”  (Kan je zien dat ze van Brabant is. 😉

Pesto van radijsblad

Vorig jaar kreeg ik deze tip van iemand, maar heb pas gisteren het recept uitgeprobeerd. Fantastisch!!! Wie zou ooit gedacht hebben dat iets dat meestal op de compost belandt zo lekker kon zijn?

Ingrediënten
Loof van bosje radijzen, biologisch
Handvol hazelnoten (ongeveer 25 gram)
Teen knoflook (of pijplook 😉
Harde lekkere kaas, bijv. parmezaan, pecorino oid (klein handje)
Zout en peper
Lekkere, maar zachte olijfolie, begin met 3 eetlepels

Rooster de hazelnoten op middelhoog vuur (zonder vet) tot ze lichtbruin zijn gekleurd. (Ik heb rauwe walnoten gebruikt en dit was ook heel lekker.)
Pel en hak vervolgens de knoflook en rasp de kaas en gooi de ingrediënten in de kom van de foodprocessor.
Haal het fijne loof van de radijzen (geen steeltjes of harde stukken, je wilt vooral de zachte stukjes gebruiken). Was het grondig onder de kraan en sla droog in sladroger of met behulp van papier of theedoek.
Doe het groen, de hazelnoten, de kaas, het zout en de peper en de olie in een keukenmachine of blender. Pulse/Mix tot de ingrediënten zijn fijngemalen. Bekijk de consistentie en proef of er nog ingrediënten toegevoegd moeten worden.  (Je kan ook wat water toevoegen indien het nog te droog is.)
Je kunt de pesto een paar dagen, onder een laagje olie in de koelkast bewaren.

Bron: http://www.chriskitchen.nl/?p=965