Ik ben momenteel gebeten door het concept van ‘wintersla’. Zo veel creatieve en kleurrijke mogelijkheden voor sla in de winter! Dit is een recept waar mijn oog op gevallen is in een van mijn lievelingskookboeken: ‘Zes Seizoenen’ van Joshua McFadden.
Dit zou een heerlijke wintersla zijn, een beetje ‘citrusachtige Caesar-salad’, volgens McFadden. (Hier kan je hem de sla zelf zien maken.)
Ingrediënten
- 250 g spruitjes
- 4-5 ansjovissen
- 1 lookteentje – geplet
- Olijfolie
- ¾ ‘kop’ hazelnoten of walnoten, licht ‘getoast’ (bakplaat in de oven of droog in een pan)
- ½ citroen
- Zout en peper
- 2 el broodkruimels
- Pecorino Romano of parmezaanse kaas
Werkwijze
Gebruik ofwel een mandoline ofwel een scherp mes om de spruitjes zo dun mogelijk te snijden. Als je met een mes werkt, eerst de spruitjes in twee snijden en leg ze dan plat op je snijplank om verder te snijden. Hoe dunner, hoe beter!
Snij de ansjovissen zeer fijn en smeer ze uit tot een pasta. Hak de look zo fijn mogelijk en doe er een beetje olijfolie op om oxidatie tegen te gaan. Hak of plet de noten zodat sommige stukken fijn zijn en andere wat grover.
Pers de citroen uit over de spruitjes en mengen. Voeg de ansjovissen en look / olijfolie toe en meng alles heel goed. Dit kan je best doen met je handen en even goed ‘masseren’.
Voeg er wat zout en peper aan toe. Deze sla kan veel peper verdragen. Je hebt vermoedelijk minder zout nodig omwille van de anjovissen en de kaas.
Voeg nog wat olijfolie toe, goed mengen en breng eventueel verder op smaak met meer zout, peper of citroensap. Voeg de noten en broodkruimels toe en meng opnieuw. Dien op en werk af met wat geraspte harde kaas.