Omdat er zoveel komkommers zijn, ben ik op zoek gegaan naar gazpacho-recepten en kwam dit tegen – een leuk basisrecept met veel mogelijke variaties.
Basisingrediënten
- Een kleine kilo rijpe tomaten
- 2 sneetjes oud brood
- 1 komkommer
- 1 sjalot
- 1-2 teentjes look
- 2 el. sherryazijn
- 1/4 ‘kop’ olijfolie
- zout en peper
Optionele bijkomende ingrediënten
Deze kan je ofwel mee met de rest mixen, of als garnering bovenop gebruiken.
- Andere groenten: 1 rode paprika, 1 groene paprika, 1 venkel, 3-4 tomatillo’s, 1 avocado, 1 ‘kop’ maiskolven
- In plaats van brood: een handje vol amandelen of andere noten
- In plaats van azijn: 2 el. balsamicoazijn, 2 el. rodewijnazijn, sap van 1 sinaasappel, sap van 1-2 citroenen of 2-3 limoenen
- Kruiden (2-3 tl.): komijn, gerookte paprikapoeder, basilicum, marjolein, dragon, pili-pili
- Andere: beetje rode wijn, beetje witte wijn, beetje ‘hot sauce’
Werkwijze
- Ingrediënten voorbereiden: tomaten en brood in grote stukken snijden. Komkommer schillen en in grote stukken snijden. Alle andere groenten ook in grote (indien mee te mixen) of kleinere (indien als garnering te gebruiken) stukken snijden.
- Tomaten en brood combineren in een grote kom. Tomaten een beetje uitpersen en alles 20 minuten laten zitten zodat het brood het tomatensap kan opnemen. Indien je liever een dunnere gazpacho hebt, kan je het brood laten vallen.
- Maak de gazpacho: mix de tomaten en het brood tot ‘pap’. Komkommer, sjalotten, look azijn en 1/2 tl. zout toevoegen. Eventueel andere ingrediënten nu ook toevoegen. Mix.
- Olijfolie toevoegen: met de mixer nog draaiend, olijfolie toevoegen.
- Proeven en evt. bijkruiden: Proeven. Eventueel zout of azijn toevoegen. Indien te dik, eventueel wat water toevoegen.
- Afkoelen: Doe de soep in de frigo tot koud. Dikwijls is het pas op de tweede dag op zijn lekkerste.
Bron: http://www.thekitchn.com/how-to-make-easy-gazpacho-cooking-lessons-from-the-kitchn-173180