In de zomer kent iedereen een lekker slaatje met groene kropsla, rode tomaat en komkommer. Maar wat in de winter? Dit vraagt iets meer creativiteit, maar er zijn heel veel mogelijkheden! Op zoek naar wat inspiratie? Dan ben je op de goede plaats! 😊
BLADEREN allerlei
Betrouwbare wintergroeiers:
→ Denk aan een mengsel van allerlei soorten bladgewassen
Winterpostelein en veldsla spreken voor zich en zijn de meest voor de hand liggend. Zacht van smaak.
Wil je iets pittigs aan je sla toevoegen? Denk aan landkers en “Aziësla” of Mosterdblad (verschillende variëteiten).
Minder gebruikt in een sla maar toch nog lekker: bladpeterselie, kervel en zeker warmoes (jong blad en stengel – prachtig!).
Boerenkool vraagt een iets andere aanpak als je die rauw wil eten. Hier vind je veel inspiratie voor deze lekkere wintergroente die vol vitaminen zit!
Nog minder gekend bij ons is de prachtige reeks radicchio. (→ Indien te bitter, even in ijswater leggen.)
Radicchio vraagt soms wat verbeelding bij het oogsten omdat de buitenste bladeren afsterven in de winter maar de durvers worden prachtig verloond.
En helemaal ongekend bij ons, de bladeren van verschillend koolgewassen blijken heel lekker te zijn. Hier denken we aan radijsblad en het blad van witte rapen – beide nog heel goed rauw te gebruiken in een sla.
Winterhard maar met groeistop in de winter:
Rucola, spinazie, paksoi
KNOLLEN / WORTELEN
→ Deze harde groenten kan je in blokjes snijden of raspen!
→ Evt. schillen indien te scherp van smaak
Wortelen, witte rapen, Daikon, watermeloenradijs, rammenas, rode biet, koolrabi…
→ Bij deze twee kan je best wat citroensap toevoegen tegen de verkleuring:
Knolselder, yacon
ANDERE ONVERWACHTE GROENTEN
Spruitjes (ja, rauw! → raspen, klik op link voor recept), witte of rode kool
INTERESSANTE EXTRA’S
- Granaatappel
- Noten, allerlei
- Sesamzaadjes
- Kiemgroenten
- Avocado
- Kaas: parmezaan, geit…
- Linzen
- Hardgekookt ei
- Geroosterde groenten zoals pompoen, rode biet…
- …
Smakelijk!!!
(Met dank aan Trill Farm Garden voor de 2 mooie foto’s, boven- en onderaan.)